Ta witryna wykorzystuje pliki cookie zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zrezygnować z zapisywania plików cookie modyfikując ustawienia przeglądarki.

Tradycyjne potrawy wielkanocne - menu wielkanocne
Prezenty

 

Prezent dla niego, dla niej, dla każdego

Menu i tradycyjne potrawy Wielkanocne

Menu wielkanocne właściwie nie zmienia się w naszych domach od lat. Na stołach królują tradycyjne potrawy wielkanocne, charakterystyczne tylko dla tego święta, a jeśli pojawia się coś nowego, to podpatrzonego lub wyproszonego u przyjaciół i też związanego z tradycją.

Prezenty na Wielkanoc przynosi zajączek wielkanocny

Honorowe miejsce w menu wielkanocnym zajmuje jajko. To nim dzielimy się, składając sobie życzenia przed rozpoczęciem uroczystego śniadania. Jajko jest symbolem życia i odrodzenia. Im więcej więc potraw z jaj pojawia się w menu wielkanocnym, tym lepiej będzie się wiodło.

Nie może zabraknąć również obfitości pieczonych mięs, własnoręcznie robionych pasztetów, szynek i kiełbas. Tradycyjnie w Wielkanoc świętujemy przecież zakończenie postu! Chrzan i ćwikła - to też tradycyjne potrawy wielkanocne. Korzeniowi chrzanu przypisywano z dawien dawna czarodziejską moc. Miał chronić przed złymi mocami i dodawać sił. I kolejna pozycja w menu wielkanocnym - ciasta. Obfitość ciast również ma znaczenie symboliczne, a im więcej jaj się w nich znajduje, tym większą wróży pomyślność. Sławne i pieczone raz w roku baby wielkanocne i mazurki to nasze najsmaczniejsze i najsławniejsze w świecie tradycyjne potrawy wielkanocne. Na obiad tradycyjne menu przewiduje potrawy wielkanocne z drobiu. Może to być indyk lub kaczka. Rosół lub czernina tradycyjnie podawane są z ręcznie robionym makaronem, a na drugie danie menu wielkanocne przewiduje mięso z rosołu z ziemniakami i ćwikłą. Można też podać inne jarzyny, ale ćwikła jest obowiązkowym składnikiem wielkanocnego menu. Często podaje się także żur z ziemniakami.

Przykładowe menu potraw Wielkanocnych

 

Jajka faszerowane

Składniki:

- 5 jaj
- 20 dkg pieczarek
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- majonez
- natka pietruszki
- ketchup do ozdoby

Przygotowanie:

Jaja gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na roztopionym maśle. Ugotowane jaja przekrajamy na połówki i wydrążmy z nich żółtka. Podsmażone pieczarki mieszamy z żółtkami, majonezem, natką pietruszki oraz doprawiamy. Farsz nakładamy na wgłębienia jajek i dekorujemy majonezem, ketchupem oraz pietruszką.

Ćwikła z chrzanem

Składniki:

- 0,5 kg buraczków
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka chrzanu
- 0,5 łyżki kminku
- sól
- pieprz
- cukier

Przygotowanie:

Buraki dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować do momentu, aż buraki zmiękną ok. 30-40 min. Buraki przecedzamy, odkładamy do ostygnięcia i obieramy.
Buraki ścieramy na tarce o małych oczkach zetrzeć oraz skrapiamy octem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy chrzan i kminek. Przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem oraz octem. Ćwikłę przełożyć do słoika, dobrze zakręcić i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce .

Menu wielkanocne - ciastka na wielkanoc

Mazurek wielkanocny

Składniki:

- 40 dkg masła
- 15 dkg cukru pudru
- 15 dkg migdałów
- skórka z cytryny
- 40 dkg mąki pszennej
- 5 jaj

Polewa czekoladowa:

- 20 dkg margaryny
- 20 dkg cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki gorzkiego kakao

Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Wystudzony mazurek polewamy co drugą kratkę gorącą polewą.

Lukier:

- 50 dkg cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1 cytryna

Cukier zalać wodą i odstawić na 1 dzień. Na drugi dzień gotować na wolnym ogniu pod czszelnym przykryciem.Gdy masa jest już jednolitej konsystencji, wówczas wstawiamy ją do zimnej wody i ucieramy. Dodajemy soku z cytryny i dalej trzemy do zupełnej białości. Polewamy pozostałe kratki szachownicy.

Przygotowanie:

W misce ucieramy masło, do momentu uzyskania piany. Do utartego masła dodajemy cukier puder, drobno posiekane migdały, mąkę, otartą skórę z 1 cytryny, 4 ugotowane i przetarte przez sitko żółtka oraz 1 surowe żółtko. Do całości ciasta dodajemy szczyptę soli. Z wymienionych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyjęciu 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość od 0,5 - do 1 cm i wykładamy nim natłuszczoną masłem i posypaną kasza manną blachę. Z pozostałego ciasta wytaczamy cienkie wałeczki z których formujemy krateczki będące podstawą do zrobienia szachownicy. Całe ciasto smarujemy surowym żółtkiem i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Baba drożdzowa wielkanocna

Składniki:

- 3 szkl. mąki
- 15 dag masła,
- 5 zóltek
- 8 łyżek cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 10 dag drożdży
- rodzynki
- zapach rumowy
- tłuszcz do formy
- lukier do polania

Przygotowanie:

Do przygotowania rozczynu, potzrebne nam będą: pokruszone drożdże utarte z łyżką cukru, ciepłego mleka i łyżką mąki.Taką masę pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zagotować resztę mleka i zalać nim 1/2 szklanki mąki. Następnie rozcieramy tak, aby nie powstały grudki. Po wystygnięciu (jeszcze lekko ciepłe) dodawać po łyżce do rozczynu, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Dodać aromat, rodzynki oprószone mąką i dalej wygniatać ciasto. Ciastem wyłożyć nasmarowana tłuszczem formę do ok. 1/2 jej wysokości i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Chrzan

Składniki:

- 1 słoiczek chrzanu
- 2 - 3 żółtka
- 2 - 3 łyżki śmietany (gęstej)
- sól
- pieprz
- cukier
- 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy na gładką masę, dodajemy chrzan ze słoiczka oraz śmietanę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy powstałą masę. Podgrzewamy do mometu zgęstnienia i doprawiamy.

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

Składniki;

- 2 słoiki zakwasu
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
- 30 dkg kiełbasy zwykłej
- garść suszonych grzybów
- 50 g wędzonego boczku
- ok. 250 g białej kiełbasy
- listek laurowy
- 1 marchewka
- mały kawałek selera
- 2 pietruszki
- łyżeczka chrzanu
- śmietana
- 4 - 5 jaj na twardo
- sól
- pieprz
- maggi
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżka majeranku

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Wszystko wrzucamy do du żego garnka, zalewamy wodą i dodajemy; listek laurowy, sól, pieprz (ziarnisty i mielony) oraz ziele angielskie. Wywar gotujemy ok. 30 - 40 minut.
Po zagotowaniu wlewamy zakwas i stale mieszamy. Dosajemy grzyby, kiełbasę, pokrojony w kostkę i podsmażony boczek i kiełbasę wraz z cebulka. Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty czosnek oraz majeranek.
Żur stawiamy na bardzo mały ogień i doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Całość musimy ponownie zagotować. Ugotowane na twardo jaja kroimy w ćwiardki i wykładamy na talerze i zalewamy zupą.

Rosół wielkanocny

Składniki:

- 1 kurczak lub 4 udka
- por
- seler
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- natka pietruszki
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 suszony grzybek
- sól
- pieprz
-1,5 łyżki przyprawy do zup

Przygotowanie:

Kurczaka płuczemy i dzielimy na części. Warzywa obieramy, przecinamy wzdłuż i dokładnie myjemy pod biezącą wodą. Wszystko wrzucamy do duzego garnka, zalewamy zimną wodą i doprawiamy do smaku. Cebulę obieramy i przypalamy na najmniejszym palniku, aż do uzyskania delikatnej spalenizny, po czym wrzucamy do gotujacego się rosołu. Dodajemy cały ząbek czosnku oraz grzybka i gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 1,5 2 godziny. Makaron gotujemy i wykładamy na talerze.
Dobrze doprawiony rosół powolirozlewamy na przygotowane talerze i przyprawiamy posiekana natka pietruszki.

Pieczona biała kiełbasa

Składniki:

- 1 kg białej surowej kiełbasy
- 2 cebule
- olej do smażenia
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki. Podsmażamy na łyżce oleju i doprawiamy do smaku. Kiełbasę gotujemy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Nakładamy na nią podsmażoną cebulkę i pieczemy ok 20 - 25 min. w piekarniku. Podajemy z ostrą musztardą.

Sos tatarski

Składniki:

- majonez
- chrzan
- musztardy
- sól
- pieprz
- śmietana gęsta
- kilka sztuk ogórka kiszonego
- kilka marynowanych małych pieczareczek
- 2 małe cebule
- szczypiorek
- pietruszka
- łyżeczka octu

Przygotowanie:

Ogórki, pieczarki oraz cebulkę drobno siekamy.
W małej miseczce mieszamy: majonez, śmietanę, chrzan, przyprawy oraz musztardę i ocet. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodając również drobno skrojony szczypior oraz pietruszkę.
Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy i wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Sos doskonale komponuje się do soczystych mięs oraz wielkanocnych potraw z jaj.

Sos jogurtowo - czosnkowy

Składniki:

- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 4 -5 łyżek majonezu
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki maggi
- szczypta ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Majonez oraz jogurt mieszamy w niewielkiej miseczce. Przyprawiamy do smaku oraz dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy z ziołami prowansalskimi i wkładamy na ok. 1 godz. Do schłodzenia. Idealne rozwiązanie do wędlin i gotowanych mięs.

Zobacz także:

Prezenty | Polityka prywatności

Copyright 2007 by prezenty4you.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie całości i fragmentów bez zezwolenia zabronione.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape